Mutfak tasarım fikirleri – Yapılan 7 yaygın hata

Önünüzde uzun zamandır bekleyen bir tadilat mı var? Mutfağınızın tasarımı için zaten bir fikriniz mi var? Yaratıcılığınızın her öğesinin vizyonunuza uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamak için birkaç önemli teknik faktörü bilmeniz gerekir.

Gerçek şu ki, dekorunuz için birçok kavram gerçeklikle uyuşmadığında bu bir moloza dönüşebilir.

Neden?

Tadilat için alışveriş yaparken hayallerinizdeki ev ürünlerini bulduğunuzu hayal edin. Tadilattan önce bile mobilyalarla birlikte satın alabilirsiniz. İş başladığında her şeyin hazır olacağından emin olmak için bunu önceden yapmak isteyebilirsiniz. Duvarlar zımparalanıp boyandıktan ve zemin fayanslar ile döşendikten sonra, mobilyaları düzenler ve yepyeni ekipmanınızın kurulumunu yaparsınız. Aniden eski tesisatın yeni ve daha gelişmiş ekipmanın gerilimini kaldıramadığını ve yandığını fark edebilirsiniz.

Şimdi iki seçeneğiniz var.

Ya duvarları ve zemini biçer ve tesisatı yenisiyle değiştirirsiniz ya da tesisatın yalnızca yanmış kısmını bulup değiştirirsiniz… yeni mobilyalarla birlikte

Ama bir dakika bekleyin.

Ne de olsa çalışanınız elektrikçi değil, bir sonraki işine yarından itibaren başlaması gerekiyor ve en az üç ayı bulacak, bütçeniz şimdiden tükeniyor… Böyle bir anda ne yaparsınız?

Bu elbette uç bir durum ama bir o kadar da doğru ve yaygın….

Neyse ki, bu tür kritik durumlar önlenebilir.

Bu tür tehlikelerin çoğu geç kalındığında ortaya çıkar. Tehlikeli, maliyetli ve oldukça sık oluyorlar. Ancak, bu tür kritik anlar azdır ve oldukça kolay bir şekilde önlenebilir.

Bu tür kazalar genellikle inşaat alımlarını zamanından önce yaptığınızda veya işe aldığınız profesyonel sadece tek bir alanda uzmanlaştığında meydana gelir. Örneğin, bir ressam tutarsanız, duvarları güzelce boyamaya odaklanır, bir kiremitçi tutarsanız, yalnızca fayanslara odaklanır. Tesisatların maliyeti ve durumu gibi tadilatınızın diğer konuları onun ilgisini çekmeyebilir. Ne de olsa, spesifikasyonlarının ötesine geçerek sizi ve kendisini maliyetlere maruz bırakma hatasına düşebilir.

Bu tür hoş olmayan olayları önlemenizi kolaylaştırmak için, tadilatın bağlantılarını birkaç ayrı bölüme ayırdık:

Elektrik tesisatı

Evinizdeki tadilat işi başlamadan önce, elektrik sisteminizle ilgili iki temel şeyi öğrenin.

  • Kurulum kaç yaşında
  • hangi yöne gidiyor

Eski kurulum genellikle hatalıdır. Özellikle tadilattan sonra. Daha eski ev aletleri ve elektronikler, günümüzünkiyle aynı yoğunluğa sahip değildir. Kablolar alüminyumdan yapılmışsa zamanla oksitleneceklerini hesaba katmanız gerekir. Tesisatın yeni nesil ekipmanların neden olduğu yoğunlukla baş edememesi nedeniyle, bir tadilattan hemen sonra duvarların ve zeminin yeniden sökülmesi gereken pek çok durum oluşabilir.

Bir diğer önemli bilgi de kabloların hangi yöne gittiğidir. Onların seyri, mobilyanızın önemli unsurlarının kurulmasını engelleyebilir. Ayrıca, bazı zamanlarda kablolar fark edilmeden kesilebilir. İş tamamlandıktan sonra, bir matkap veya öğütücü tarafından hasar gördüğü için kurulumun gerektiği gibi çalışmadığı ortaya çıkabilir. Bu nedenle kısa devre yapabilir ve hatta yangına neden olabilir.

Duvarlarda veya zeminde delik açmayı düşünüyorsanız, mülkünüzdeki kurulum hakkında bilgi almak için iletişime geçin ve işi yapan profesyonellere verin. Bunları binanın sahibinden, evinizi yapan inşaat şirketinden veya önceki kiracılardan bulabilirsiniz. Aramayı yerinizde işi yapan profesyonellere de yaptırabilirsiniz.

Havalandırma

Mutfağınızda ve banyonuzda havalandırma delikleri bulunmalıdır. Havalandırma sistemini kurarken, sadece yerçekimi kurallarını değil, aynı zamanda inşaat kurallarını da bilmeniz gerekir.

Öncelikle hangi havalandırma türlerini ayırt ettiğimizi açıklayalım:

  • Mekanik havalandırma

Bu, açıldığında odanızdaki dumanı dışarı atan bir elektrikli fana sahip havalandırmadır.

  • Yerçekimi havalandırması

Bu, fizik yasalarını kullanarak, tavana yakın bir yerde bulunan bir kanal veya havalandırma yoluyla sıcak buharları kendiliğinden tahliye eden havalandırmadır.

Görünüşe göre mekanik ventilasyonun çok daha üstün olduğunu düşünebiliriz. Ancak yasal nedenlerden dolayı farklı görünüyor. Mutfakta bir gaz tesisatınız varsa, en az bir yerçekimi açıklığınız olmalıdır. Üstelik başka bir kanala bağlanamaz! (Davlumbaz fanı ile değil).

Tek kanalla iki odanın havalandırılmasının yasa dışı olduğunu belirtmekte fayda var. Neredeyse, pratikte zayıf bir etkisi olacaktır. İki odaya ayrılan bir havalandırma kanalı çok zayıf bir kapasiteye sahip olacak ve amacına hizmet etmeyecektir.

Su tesisatı

Su tesisatı konusu elektrik tesisatına çok benziyor. İşi bitirmeye başlamadan önce, borularınızın hangi yönde çalıştığını öğrenin. Bunlardan birinin düğmelerini açmak veya kapatmak, sizi yalnızca tesisatçı gelene kadar akan su kaynağını kesmeye zorlamakla kalmaz, aynı zamanda su baskını ve yeni iç mekanınızın hasar görmesiyle ortalığı kasıp kavurur. Tesisatınız eskiyse, tadilata başlamadan önce boruları yenileriyle değiştirmeyi düşünün.

İkinci husus, evyenin ana tesisat kaynağından uzaklığıdır. Evyenizi su ana kolonundan en fazla 3m uzağa yerleştirmeyi unutmayın. Bu mesafenin ötesine geçmek, bina kurallarını ihlal etmek demektir ve sizi işlevsiz bir tahliyeye maruz bırakabilir. Tahliye aralığı minimum 3 mm/1 metre kurulmalıdır.

Isıtma

Radyatörlerinizi değiştirmeyi planlıyor musunuz? Bir apartmanda yaşıyorsanız, kesinlikle mümkün olduğundan emin olun!

Isıtmaların kullanıldığı bir mevsim böyle bir işlemi imkansız hale getirecektir. Su devresini kapatırsanız komşularınız ısınmaz. Bina yöneticisi, böyle bir durumda radyatörleri değiştirme teklifinizi kabul etmeyebilir.

Ayrıca, duvarların tamamen çamurlanmasının, odadaki radyatörlerin çıkarılmasını gerektirebileceğini de bilmelisiniz. Cesurca, radyatörü çıkarma unsurunu atlayabilirsiniz, ancak bu alandaki küçük kusurları hesaba katmanız gerekir.

Mobilya

En yaygın hata, “yalnızca göz ile” mobilya satın almaktır. Güzel görünümlerine hayran kalınca, asıl önemli olan boyutlarının ne olduğunu unutuyoruz. Odanızdaki mobilyaları monte ederken, mobilyaların boyutları mutfağınızın geri kalanıyla uyumlu olmadığında şaşırabilirsiniz.

Mobilyaların boyutlarını ayarlarken, mobilyaların sığıp sığmayacağını göz önünde bulundurun:

  • pencerenin konumu
  • ön kapı kanadının yeri
  • ev aletleri ve elektroniğin boyutu
  • elektrik prizlerinin yeri.

Mutfağınızda iki sıra dolap planlıyorsanız, aralarındaki mesafenin en az 120 cm olması gerektiğini unutmayın.

Nem ve mantar

Duvarlarda mantar oluşumunun sebepleri üçtür:

  • zayıf ısıtma
  • Zayıf havalandırma
  • Zayıf hava sirkülasyonu.

Mutfak ve banyo gibi odaların havalandırılması gerekmektedir. Genellikle ışıkla birlikte açılıp kapanan bir fan takılır. Odanın içindeyken harika çalışıyor. Ancak, mutfaktan veya banyodan çıktığınızda, kapalı fan yardımcı olmak yerine hava akışını ve odadan nemin atılmasını engeller. Yenilemeden bir veya iki ay sonra, yeni boyanmış duvarlarda ilk küf belirtileri görülebilir. Odanızda banyo yapmak veya çamaşırları asmak gibi nemle ilgili şeyler yapmayı planlıyorsanız, odanın her yerinde serbestçe dolaşan hava ile uygun şekilde havalandırıldığından ve ısıtıldığından emin olun.

Tüm kurulumları yönlendirme

Ev aletlerinizi ve elektronik cihazlarınızı kullanmak, elektriğe erişimi gerektirecektir. Bu nedenle, her birinin kablosunun bir prize serbest erişimi olduğundan emin olun. Sıhhi tesisatı taşımayı planlıyorsanız, bunları gidere götürmenin mümkün olup olmadığını kontrol edin. Mobilya satın alırken, bunlardan herhangi birinin elektrik prizlerine erişimi kapatıp kapatmayacağını düşünün. Evyenizin prizlerden, gazlı veya elektrikli sobadan güvenli bir mesafede (50 cm) olduğundan emin olun.

Özet

Gördüğünüz gibi, kötü düşünülmüş veya aceleci kararlar alarak, kendinizi yalnızca beklenmedik maliyetlere değil, aynı zamanda sağlığınız için tehlikelere de maruz bırakabilirsiniz. Yenilemenizi planlarken, planlarınızın toza dönüşebileceği önemli faktörleri aklınızda bulundurun… Neyse ki, çok fazla değiller ve tahmin edilebilirler. Hayalinizdeki iç mekanı planlamak için sadece onlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

 

Yazar

  • Paulina Płócieniczak

    Her evin kalbi olan mutfak ve tasarımlarıyla ilgili konulara tutkulu olan Lavello blogunun editörü; uzun yıllar keyifle kullanabileceğiniz fonksiyonel, dayanıklı ve güzel çözümleri seviyor. Doğaya olan sevgisinden dolayı mutfak tasarımında doğal malzemelere büyük önem veriyor. Amacı, okuyucularının günlük işlerin tatsız bir angarya olmaktan çıkıp eğlenceli ve benzersiz hale geleceği hayallerindeki mutfağı yaratmalarına yardımcı olmaktır.

    piszepaulina@gmail.com